Międzypokoleniowa Biesiada Integracyjna za nami!

To już trzecia edycja wspólnego biesiadowania w Bornem Sulinowie. Dzięki środkom pozyskanym przez Fundację „BEZ RETUSZU” i zaangażowaniu partnera – Miejskiej Biblioteki Publicznej oraz Pensjonatu Ani, udało się przeprowadzić wielogodzinne wydarzenie angażujące ponad 400 osób.

Tym razem hasłem przewodnim zabawy było „DISCO POLO dla każdego”. W pierwszej części wydarzenia zaprezentowały się zespoły muzyczne i soliści z regionu. Na przegląd zgłosiło się 12 grup i 1 solista, więc repertuar był bogaty i zróżnicowany. Każdy występujący na scenie na pamiątkę udziału w biesiadzie otrzymał z rąk dyrektor Miejskiej Biblioteki Publicznej w Bornem Sulinowie – Iwony Gajewskiej-Tranbowicz, słodki upominek, śpiewnik biesiadny oraz podziękowania za udział w przeglądzie.

Naszymi gośćmi byli:

• Swojacy z Sitna
  • Jarzębina z Czaplinka
  • Borneńskie Wrzosy
  • Marianki z Czaplinka
  • Alina Karolewicz z grupą warsztatową białe głosy pn. „Ej, jak ta sarna”
  • Jarzębiny z Jelenia
  • Duet Elżbieta i Krzysztof
  • Stokrotki
  • Eugeniusz Makaryk
  • Borneńskie Podlotki
  • Spocznij
  • Kapela Borneńska
  • ONTIS z Sitna

Gwiazda wieczoru – duet DISKO PARTIZANI bawiła wszystkich znanymi, tanecznymi piosenkami nie stroniąc od disco polo, którego „podobno nikt nie lubi, ale każdy zna!”, czego najlepszym dowodem były fantastyczne tańce trwające do końca imprezy.

Świetny występ taneczny dał UKS BRAWO, którym rozgrzał publiczność tak bardzo, że oklaskom nie było końca.

Całość zabawy urozmaicały różne konkursy angażując publiczność z niezwykłym zacięciem, przeprowadzone przez prezesa Fundacji „BEZ RETUSZU”. Odbył się konkurs karaoke, konkurs skoków na skakance dla dzieci, konkurs na najstarszego i najmłodszego uczestnika biesiady oraz największą ilość pokonanych kilometrów, by wziąć udział w biesiadzie.

Pensjonat Ani zadbał o tradycyjne polskie jadło i napitek, którego wszyscy mogli spróbować. Zapewnił doskonałe warunki do wspólnej zabawy, za co serdecznie dziękujemy. Imprezę zakończyliśmy w pełnym zadowoleniu, wytańczeni i rozbawieni!

Projekt dofinansowany ze środków Samorządu Województwa Zachodniopomorskiego.

Tekst: Iwona Gajewska-Tranbowicz, Dyrektor MBP
Zdjęcia i wideo: Daniel Graszka – MBP Borne Sulinowo