Pani Alina Karolewicz – Mistrz tradycji i jej białe głosy

Podczas Międzypokoleniowej Biesiady Integracyjnej w Bornem Sulinowie pierwsze efekty swojej wokalnej pracy zaprezentowała grupa warsztatowa z projektu Mistrz tradycji realizowanego dzięki inicjatywie Fundacji „BEZ RETUSZU” oraz partnerowi – Miejskiej Bibliotece Publicznej ze środków MKiDN.

Warsztaty białego śpiewu odbywają się w każdy poniedziałek od godz. 16.00 w siedzibie biblioteki w Bornem Sulinowie. Instruktorem zajęć jest pani Alina Karolewicz.

Warsztaty obejmują:

• naukę śpiewu tradycyjnego
  • pracę nad techniką głosu
  • śpiew wielogłosowy
  • pracę nad aktywnym oddechem i otwartym, mocnym głosem
  • świadome kreowanie barw dźwięku
  • przygotowanie do koncertu finałowego

Podczas swojego występu na biesiadzie uczestniczki warsztatów wręcz oszołomiły widownię. Trzy miesiące pracy dało niezwykły efekt, a słuchacze wprost nie mogli wyjść z podziwu! Siła głosów, czystość dźwięków, cudowne brzmienie oraz melodyjne pieśni oczarowały wszystkich obecnych. Jeśli takie efekty mogliśmy podziwiać już teraz, to co to będzie na koniec października podczas finałowego koncertu zwieńczającego cały projekt? Czekamy z niecierpliwością, a pani instruktor i uczestniczkom warsztatów oddajemy najszczerszy szacunek i podziw dla efektów ich pracy.

Projekt zrealizowany jest przez Fundację BEZ RETUSZU we współpracy z Miejską Biblioteką Publiczną w Bornem Sulinowie ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu „Kultura ludowa i tradycyjna”.

Tekst: Iwona Gajewska-Tranbowicz, Dyrektor MBP
Zdjęcia i wideo: Daniel Graszka – MBP Borne Sulinowo