Biały śpiew w Bornem Sulinowie w kolejnym projekcie!

O środki z Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu „Kultura ludowa i tradycyjna” aplikowała Fundacja BEZ RETUSZU w Bornem Sulinowie we współpracy z Miejską Biblioteką Publiczną w Bornem Sulinowie jako współorganizatorem projektu.

Celem programu jest wspieranie zjawisk związanych ze spuścizną kultur tradycyjnych, transformacjami (przekształceniami i przemianami) oraz współczesnymi kontekstami ich  występowania. Program finansuje prowadzenie nauki przez konkretnego „mistrza tradycji” i szkolenia osób szczególnie zainteresowanych praktyczną profesją różnych dziedzin niematerialnego dziedzictwa kulturowego jak: literatura, muzyka, śpiew, taniec, sztuka, rękodzieło, rzemiosło ludowe, rzemiosło artystyczne, praktyka obrzędowa itp.

Projekt pn. „Mistrz tradycji – Alina Karolewicz” będzie realizowany w bibliotece metodą warsztatową przez panią Alinę Karolewicz – mistrzynię tradycyjnego śpiewu białego w formie bezpośredniego przekazu wiedzy i umiejętności osobom zainteresowanych praktyczną nauką śpiewu z szeroko pojętej Słowiańszczyzny.

Udział uczestników w projekcie jest całkowicie bezpłatny. Na potrzeby projektu zostanie przeprowadzona rekrutacja i wybór uczestników posiadających odpowiednie predyspozycje do śpiewu tradycyjnego wśród mieszkańców gminy Borne Sulinowo i okolic.

Warsztaty będą realizowane przez okres 7 miesięcy. Projekt zakończy się występem publicznym uczestników warsztatów.

O szczegółach realizowanego przedsięwzięcia będziemy na bieżąco informować Państwa na stronach Fundacji BEZ RETUSZU i Miejskiej Biblioteki Publicznej  oraz profilu na Facebooku