Jest kolejny projekt, będzie Festiwal Trzech Kultur!

Fundacja BEZ RETUSZU otrzyma od  Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego środki na realizację projektu  pt. „Festiwal Trzech Kultur w Bornem Sulinowie”.

Inspiracją do  napisania projektu był pomysł Dyrektor Miejskiej Biblioteki Publicznej w Bornem Sulinowie, który kiełkował od kilku lat. Bazą do jego realizacji jest złożona, wielokulturowa historia Bornego Sulinowa, bo jest to miasto 3 kultur. Kiedyś był tu poligon niemiecki, potem sowiecki garnizon a od 25 lat polskie cywilne miasto.

Dzięki uzyskanej dotacji na zakończenie wakacji 2019 w ramach imprezy odbędzie się szereg atrakcji, m.in. konkursy plastyczny i fotograficzny, przegląd pieśni i ballad rosyjskich,  kuchnia festiwalowa „Smaki trzech kultur”, wykład znanego językoznawcy pt. „Co język polski zapożycza od sąsiadów?”, jarmark festiwalowy, wystawa pt. „Borne dawniej i dziś”, projekcja filmu pt. „Borne 25 lat w cywilu” czy muzyczne spotkanie z gwiazdą.

Wydarzenie ma na celu wyeksponować wybrane wydarzenia związane z kulturą Polski, Rosji i Niemiec, bowiem pamięć o przeszłości pozwala budować szczęśliwą przyszłość. Mówiąc słowami Adama Asnyka: „nie depczcie przeszłości ołtarzy, choć macie sami doskonalsze wznieść”. Dlatego z szacunku dla historii miejsca, w którym żyjemy, ogłaszamy Festiwal Trzech Kultur.