Jubileusz 70-lecia biblioteki w Łubowie

7 maja 2019 roku o godz.17.00  sala w świetlicy wiejskiej wypełniła się mieszkańcami Łubowa i zaproszonymi gośćmi w związku ze szczególnym wydarzeniem, które zapisało się w kronice łubowskiego życia społecznego.

Po uroczystej mszy św. obchody rocznicowe tak ważnej dla mieszkańców instytucji rozpoczęła pani Magdalena Haas – bibliotekarz i gospodarz uroczystości, witając serdecznie wszystkich zebranych. O zmieniającej się roli współczesnej biblioteki opowiedziała w swoim wystąpieniu Iwona Gajewska-Tranbowicz, dyrektor Miejskiej Biblioteki Publicznej w Bornem Sulinowie, w której strukturę wchodzi filia łubowska. Do pięknych życzeń przyłączyła się obecna na uroczystości pani Dorota Chrzanowska- burmistrz Bornego Sulinowa oraz prezes Fundacji Bez Retuszu – Roman Tranbowicz.

Podziękowania oraz gratulacje składane na ręce pani Magdaleny Haas i upominki mające służyć bibliotece i jej użytkownikom urozmaiciły występy artystyczne młodych adeptów śpiewu i recytacji. Nie szczędziły swych talentów dzieci ze Szkoły Podstawowej w Łubowie przygotowane przez panią Anetę Chołody oraz wokalno-aktorska grupa z MBP w Bornem Sulinowie działająca pod kierunkiem pani Marty Kątny.

Szczególnym Gościem uroczystości była pani Zofia Niewczas z Łubowa, która na rzecz łubowskiej społeczności przepracowała 40 lat jako bibliotekarz. Wzruszenie towarzyszące składanym jej podziękowaniom udzieliło się wszystkim obecnym.

Przysłowiową wisienką na torcie dla wszystkich gości, a szczególnie obecnych pań, było spotkanie autorskie z Piotrem Rozmusem, twórcy thrillerów sensacyjnych, kryminalnych takich jak „Bestia”, Kompleks Boga”, „Przebudzenie” czy najnowsze „Piętno mafii”.

Rozmowę na temat sukcesów pisarskich szczecineckiego autora poprowadziła dyrektor MBP w Bornem Sulinowie. Nawiązano do czterech powieści, które już trafiły na rynek wydawniczy. Z zainteresowaniem słuchano o inspiracjach do kolejnych powieści i żmudnej drodze twórczej prowadzącej do stworzenia kolejnego dzieła. Piotr Rozmus uchylił rąbka tajemnicy kolejnej odsłony swego pisarskiego talentu, rodzącej się właśnie kolejnej powieści pt. „Adorator”, na którą już czekamy z niecierpliwością.

Uroczystość zakończono pysznym poczęstunkiem, gdyż miłym zaskoczeniem był ogromny tort, którego wszyscy mogli posmakować oraz niezliczone ilości doskonałych, domowych wypieków zafundowanych przez zaprzyjaźnione z biblioteką czytelniczki.

Tak pięknie obchodzony jubileusz zwiastuje kolejne lata owocnej pracy biblioteki, której rola w życiu lokalnej społeczności jest bardzo ważna, czego serdecznie życzymy.

Tekst: Iwona Gajewska-Tranbowicz – Dyrektor MBP Borne Sulinowo

Zdjęcia: Daniel Graszka – MBP Borne Sulinowo

Informacje o uroczystości również: