Młodzież z Łubowa ponownie rozwija skrzydła

Pora na podsumowanie dotychczasowej pracy w ramach projektu „Perełki Gminy Borne Sulinowo”

Od środy 13 lutego 2019 r.  w fili Miejskiej Biblioteki Publicznej w Łubowie realizowany jest kolejny projekt pod nazwą „Perełki Gminy Borne Sulinowo” w ramach Programu „Równać Szanse 2018″.

W projekcie udział bierze 12-osobowa grupa dziewcząt i chłopców. Celem projektu jest wsparcie młodych ludzi z Łubowa i okolic w rozwijaniu kompetencji społecznych przydatnych obecnie i w dorosłym życiu. Uczestnicy będą rozwijali swoje umiejętności wykorzystania tego, co może im sprzyjać wykorzystując swoje środowisko przez pryzmat jego walorów i ograniczeń. Poznają też swoje mocne i słabe strony i szansę zjednywania sobie innych osób. Tematem wiodącym będzie poznanie przez młodzież zakątków Gminy Borne Sulinowo na rowerach a jeśli wystarczy czasu, także autokarem w ciekawe miejsca regionu.

Do dnia dzisiejszego młodzi spotkają się systematycznie raz w tygodniu. Podczas pierwszego organizacyjnego spotkania koordynator projektu Magdalena Haas przestawiła cele projektu i przewidywane rezultaty. Wspólnie omówiono zarys projektu i wyodrębniono działania do wykonania na okres niemal pół roku. Młodzież wykazała żywe zaciekawienie perspektywą docierania do informacji o swojej gminie, przygotowaniem prezentacji, udziałem w plenerze fotograficznym i w przygotowaniu mini przewodnika turystycznego oraz organizacją wystrzałowego finału, który przypadnie na koniec lipca. Harmonogram działań po długich dyskusjach został doprecyzowany, spisano kontrakt, którego młodzież bardzo przestrzega. Podczas kolejnych spotkań młodzież wykonała bardzo wiele zadań, by realizacja projektu nie stała w martwym punkcie. Wykonano m. in. następujące działania:

1. Nadano nazwę grupie „Team Bike Łubowo” i zaprojektowano dla niej logo.
  2. Założono profil grupy na portalu społecznościowym Facebook.
  3. Przygotowano i spisano miejscowości wchodzące w skład gminy Borne Sulinowo.
  4. Przygotowano listę zabytków i atrakcyjnych miejsc w gminie.
  5. Zrobiono zakupy artykułów spożywczych typu słodycze, napoje aby uprzyjemnić integrację grupy oraz zakupy sprzętu.
  6. Zaplanowano kolejne zakupy: artykuły biurowe i bluzy z logo.
  7. Odbyły się spotkania z instruktorem warsztatów fotograficznych, podczas których młodzież nauczyła się technik fotografowania.
  8. Nawiązano kontakt z gazetą lokalną, w której ukazał się artykuł o rozpoczęciu projektu.
    W gronie uczestniczek znalazły się dziewczęta, które obchodziły swoje 18-te urodziny. Wspólnie przygotowaliśmy dla dziewczyn miłą urodzinową niespodziankę, a przy okazji młodzież na chwilę oderwała się od pracy przy projekcie.

Mieliśmy także przyjemność pojechać  do siedziby głównej MBP w Bornem Sulinowie, gdzie odbyło spotkanie z panem Pawłem  Waleckim – specjalistą ds. realizacji projektów z Polskiej Fundacji Dzieci i Młodzieży, który dał nam też kilka nowych pomysłów na realizację projektu. Dzięki temu wyjazdowi poznaliśmy grupę realizującą projekt w bibliotece w Bornem Sulinowie i już umówiliśmy się na wspólne ognisko. Już teraz planujemy jak ma wyglądać zakończenie projektu, kogo powinniśmy zaprosić, jakie zaproszenia i plakaty zrobić oraz jaką formę ma przybrać mini przewodnik turystyczny, wystawa i prezentacja. Każde spotkanie to burza mózgów, mnóstwo pomysłów, a co za tym idzie, ich ciągła realizacja. Czas z projektem upływa nam bardzo szybko. Nawet nie obejrzymy się, gdy będziemy świętować podsumowanie.

Projekt pt. „Perełki Gminy Borne Sulinowo” realizowany jest przez Fundację BEZ RETUSZU w Bornem Sulinowie z programu „Równać Szanse” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności administrowanego przez Polską Fundację Dzieci i Młodzieży.