Nowe wejście do biblioteki

Wyremontowane, pachnące nowością wejście do biblioteki  to efekt żmudnej pracy, która zasługuje na uznanie, bo została wykonana fachowo, sprawnie z solidnych materiałów i bezkosztowo dla finansów Miejskiej Biblioteki W Bornem Sulinowie.

Nie ma co ukrywać, że dotychczasowe wejście do obiektu nie dość, że straszyło popękanymi kafelkami, to jeszcze zagrażało bezpieczeństwu i zdrowiu użytkowników. Wie to każdy, kto w okresie jesienno-zimowym usiłował wejść do obiektu. Gdy tylko popadał deszcz, a jeszcze gorzej, gdy sypał śnieg lub złapały przymrozki, każdy wchodzący do budynku czuł się jak na lodowisku, urządzając taniec pingwina na szkle…. Te wygibasy mogły skończyć się upadkiem i dotkliwym potłuczeniem, złamaniem lub co najmniej nadwyrężeniem. Rozmieszczanie napisów ostrzegawczych „Uwaga! Ślisko!” nie załatwiało sprawy.

Teraz taka sytuacja już nikomu nie grozi. Mamy nowe, estetyczne i co najważniejsze bezpieczne wejście do biblioteki oraz nowoczesne zadaszenie, które jest dodatkowym zabezpieczeniem przed wpływem czynników atmosferycznych.

Inwestycję udało się zrealizować jedynie dzięki hojności Państwa Natalii i Stanisława Bartoszewiczów z Fundacji BEZ RETUSZU, którzy nie pierwszy raz wspierają bibliotekę. Nasi darczyńcy tym razem sfinansowali całość prac remontowych, materiały budowlane, a przy tym  dopilnowali remontu, zamawiając i dostarczając najwyższej jakości materiały, nadzorując przebieg prac a nawet uczestnicząc w montowaniu daszku nad wejściem.

Tego rodzaju pomoc jest szczególnie cenna, gdyż została zainicjowana przez samych darczyńców, którzy zaproponowali zorganizowanie fachowca i pokrycie wszystkich kosztów związanych z remontem. Taki gest porusza, zaskakuje i pozwala wierzyć, że są osoby, którym na sercu leży szeroko pojęte dobro ogółu. Bo przecież z tej inwestycji skorzystają wszyscy odwiedzający bibliotekę.