Ruszyły warsztaty śpiewu tradycyjnego!

5 kwietnia 2019 roku w Sali kameralnej MBP w Bornem Sulinowie Mistrz tradycji- Alina Karolewicz, rozpoczęła z inicjatywy Fundacji BEZ RETUSZU warsztaty śpiewu tradycyjnego.

Zgodnie z założeniami, w wyniku promocji projektu w środowisku na spotkanie przybyły panie zainteresowane zdobywaniem nowej umiejętności. To, co cieszy szczególnie, to bardzo zróżnicowany wiek uczestniczek warsztatów. Spotkanie otworzył prezes fundacji – Roman Tranbowicz, przedstawiając inspirację do aplikowania o środki w ramach tego ministerialnego programu. Koordynatorka projektu wyjaśniła zasady uczestnictwa w warsztatach, oddając prowadzenie dalszej części spotkania pani Alinie Karolewicz- instruktorce zajęć. Ku zaskoczeniu uczestniczek, po krótkim wprowadzeniu teoretycznym, wystarczyło kilkanaście minut ćwiczeń, by  wydobyć TE dźwięki. Jak wyjaśniła Mistrzyni, śpiew biały (tradycyjny) kładzie szczególny nacisk na natężenie dźwięku i przenikliwość, dąży się do maksymalnego wykorzystania naturalnych rezonatorów ciała (z akcentem na rejestr nosowy i czołowy). Tzw. „jasność” i natężenie głosu jest tu nadrzędna względem starannej kontroli nad barwą i artykulacją.   Jak się okazało, ten rodzaj śpiewu archaicznego jest w zasadzie wykorzystaniem techniki krzyku do wydobywania melodii.

Uczestniczki, poza zaskoczeniem pierwszymi sukcesami,  były pod wrażeniem profesjonalizmu, swobody i komunikatywności instruktorki, której empatia i profesjonalizm wzbudziły zaufanie w uczestniczkach warsztatów.

Spotkania będą odbywać się systematycznie co tydzień w Sali kameralnej Miejskiej Biblioteki Publicznej w Bornem Sulinowie, każdorazowo po 2-3 godziny lekcyjne. Finał warsztatów nastąpi w październiku, kiedy uczestniczki zajęć pod kierunkiem swojej Mistrzyni przygotują koncert, prezentując nabyte umiejętności.

Projekt zrealizowany jest przez Fundację BEZ RETUSZU we współpracy z Miejską Biblioteką Publiczną w Bornem Sulinowie ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu „Kultura ludowa i tradycyjna”.